Clinic mentale en fysieke ruiterfitheid

Afgelopen zaterdag (8 september 2018) heeft Debby Hanssen van Debsports een clinic gegeven voor rijvereniging PC / RV de IJsvogel te Swolgen. De rijvereniging bestond 25 jaar en gaven daarom een feestelijke dag met diverse clinics voor hun leden en genodigden.

Samen met Patty Hanssen – Bolhuis die Heatcliff, een 6 jarige ruin van Florencio reed. Hebben wij het aanwezige publiek uitleg gegeven en laten zien wat het voor jezelf als ruiter en voor je paard kan opleveren. Met als openingsvraag wie maakt zichzelf los voordat hij/zij op het paard gaat, gingen er geen handen omhoog. Maar wat doe je dan wel? Juist je paard loswerken! Maar waarom niet jezelf? Door jezelf vlak voordat je gaat paardrijden, stretchoefeningen te doen. Maak je je eigen spieren warm en maakt dat je zelf beter kunt bewegen. Wat ook belangrijk is voor ruiters, is een goede rompstabiliteit. Voor een ruiter is het belangrijk om goede rug en buikspieren te hebben, los in het bekken en heupen te zijn. Dit maakt het dat je meer in balans kunt zitten en zo een onafhankelijke zit kunt creëren. Dit maakt dat het paard zich makkelijker kan blijven bewegen onder de ruiter. De ruiter zit het paard ook minder in de weg.

Daarnaast zit ook het mentale aspect bij de ruiter. Vaak als ruiters op wedstrijd gaan en er gaat wat mis in de ring, krijgt het paard hiervan de schuld. Wat de meeste ruiters nog niet gewend zijn om zichzelf een spiegel voor te houden en te kijken wat zij op dat moment anders hebben gedaan, dan dat ze bijvoorbeeld in de training doen. Vaak zijn het hele kleine dingetjes die je jezelf niet eens doorhebt dat je ze verandert. Bijvoorbeeld doordat je spanning opbouwt dat je verstijft en daardoor minder rijd. Adem inhouden of juist heel snel ademhalen. Dit zijn kleine veranderen die voor je paard merkbaar zijn en ook die spanning gaan voelen. Het paard kan dan anders reageren dan hij normaal doet. Waar ik meestal mee begin met een mental coaching, is leren op een juiste manier ademhalen. Leren hoe je rustig word, door verschillende ademhalingsoefeningen te doen en te kijken welke het beste bij de persoon past. Dit zijn oefeningen die goed zijn voor de recreatieve ruiter als de topsporter. Hetzelfde geld voor oefeningen om de spanning weg te nemen. Hier zijn verschillende methodes voor.  Tijdens de clinic heeft Patty verteld wat voor haar werkt. Patty werkt met visualisatie. Op het moment dat ze voelt dat ze spanning gaat opbouwen voor een concours, dan schrijft ze voor zichzelf de hele concours dag uit. Dat begint bij het opstaan. Ze noteert vooral hoe ze zich wil voelen en in de positiviteit. Je moet hierbij denken aan. Ik voel me blij en ontspannen. Ik haal Heatcliff uit zijn stal en zet hem op de wasplaats. Tijdens het vlechten zich ik relaxed mee op de muziek van de radio. Dit zijn kleine voorbeelden van hoe je een visualisatie kunt schrijven. Het heeft Patty het zelfvertrouwen gegeven om proeven neer te zetten zoals ze deze thuis reed tijdens de trainingen.

Willen jullie net als Patty mentaal en fysiek fitter worden en rijden met minder spanning? Neem dan contact op met Debsports info@debsports.com

Dit kan ook via de contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *